2008. május 21., szerda

Magyar-német online szótárak

Idegen nyelvről magyarra történő fordításnál természetesen rendelkezésünkre állnak a jobbnál jobb, online egynyelvű szótárak. De mi a helyzet a másik iránnyal? A szotar.lap.hu oldalon felsorolt általános magyar-német szótárak között nézelődtem, a példaszó - jó Ég tudja, miért - a "választékos" volt.

A Sztaki online szótára, amely sokaknak elsőként ugrik be, angol nyelv esetében valóban jól használható (eltekintve néhány apróságtól, lásd a korábbi bejegyzést), német-magyar viszonylatban azonban meglehetősen gyenge. Találatait (elegant, fein, gewählt) még lehetne bővíteni, de úgy tűnik, az angolos felhasználókkal ellentétben a németes szerkesztői közösség nem kellőképpen ambiciózus.

A továbbiakban felsorolt Xool online szótár, a Katedra Nyelviskola szótára, illetve a Német Portál által is ajánlott awv.hu szótár ugyanebből az adatbázisból építkezik, kivétel közülük a Magyarnémet.hu, amely változatosabb - és szerkeszthető - felületén az "aristokratisch" kifejezést is hozza, ráadásul a szóból képzett főneveket is felsorolja a találatok között.

Érdekes meglepetést tartogatott az RSOE szótára: öt találata (keusch, rein, schnörkelhaft, verziert, überladen) üdítő változatosságot jelentett az eddig említett azonos szószedetekhez képest - a nyelvtani vagy stilisztikai megjegyzések azonban itt is hiányoznak, nem beszélve például a "gewählt" szóról.

A Startlap Dicfor szótára mutat némi eltérést a találatokban (aristokratisch, elegant, gewählt), érdekessége mindenekelőtt az, hogy hangosszótárként is funkcionál, ami elsősorban nyelvtanulóknál lehet szempont - már amennyiben nem kényesek túlságosan a beszédszintetizátor sajátságos akcentusára.

A magyar-német online szótárkínálat győztese bizonyos szempontból mégis a MorphoLogic szótára, amely valóban szótárszerűen, kifejezésekkel, magyarázatokkal, grammatikai és stilisztikai megjegyzésekkel kiegészítve adja találatait: "auserlesen, gewählt, vornehm, fein, erlesen". Ezzel együtt kétségek esetén javasolt párhuzamosan használni egy másik szótárral.

Nincsenek megjegyzések: