2008. június 25., szerda

WRIST - kis pincérek nagy lehetősége

- Mi lelte azt a palit a hármas asztalnál? Görcsöl a karja?
- Dehogy, csak wristel.


És hogy mi is az a WRIST? Megtudhatjuk az Observer szórakoztató cikkéből: a World Restaurant International Sign Technique egy, a vendéglátó ország nyelvét éppen nem ismerő turisták éttermi kommunikációját segítő jelrendszer. Konkrét példaként emlegeti a száj előtt összecsippentett hüvelyk- és mutatóujj rázogatását: ezzel a jellel például kávét lehet kérni az erre szakosodott pincérektől. Ha citromra van szükségünk, fülmagasságban többször ökölbe szorított kézzel jelezhetjük- bár a szerző maga is elismeri, hogy a jel inkább egy nagyothalló készülék iránti igény kifejezésére emlékeztet.

No persze, a jelek nagy része eddig is használatban volt, és az az ember ne menjen vendéglátósnak, aki nem tudja értelmezni a felemelt borospohár mellett a levegőbe kört rajzoló ujj üzenetét: "Kérnénk még egy bohár port!"

Jan Moir remek találmányát azonban, azt hiszem, Magyarországon sem ártana bevezetni. Megspórolnánk néhány kellemetlenséget, és számos vidám pillanatot szereznénk az éttermek teraszai mellett elhaladóknak.

Nincsenek megjegyzések: