2007. november 18., vasárnap

A terminológia műhelyei Magyarországon

Ez csak vicces (?), de azért leírom.

Tavasszal volt szerencsém egy konferencián beleszaladni egy "A terminológia műhelyei Európában" című előadásba. Ott találkoztam először ezzel a szép és sokat sejtető kifejezéssel ("terminológiai műhely"). Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk, és ezzel együtt a szabványrendszer megjelenése teszi szükségessé ezen rejtélyes orafaktúrák felállítását. Az említett intézmények volnának hivatottak a legkülönbözőbb szakmák terminus technicusainak megalkotására, illetve a már meglévő szaknyelvek egységesítésére.

Volnának? Hivatottak? Mire is a többes szám? No igen: a magyar helyzet némiképp eltér a nemzetközitől. Európa más országaiban ugyanis az a tendencia, hogy az egymással rokon nyelvek akár országhatárokon átívelő együttműködésre is hajlandóak a terminológiaalkotás területén, a skandináv vagy a germán nyelveket beszélő országok például egy-egy ilyen központi intézményt tartanak fenn, amely a szakkifejezések egyetlen és abszolút felelőse. Magyarországon azonban két (!) ilyen csoport is működik (a MaTT és a TermIK), amelyek egymástól függetlenül próbálnak eredményeket felmutatni. Így némi nehézségbe ütközik majd az elméleti cél, az egységesség elérése.

Egy kedves barátunkat idézve: "No, ez sem igaz!", mivel a TermIK tavasz óta nem adott életjelt magáról, így kénytelenek vagyunk feltételezni, hogy azóta nem ért el számottevő eredményeket. De még mindig jobb helyzetben van, mint a MaTT, mert ők a 2005 május 12-ei alakuló ülés óta szinte alig változtattak oldalukon - leszámítva szeptemberi ülésük jegyzőkönyvét.

Akkor hát még egyszer: egy ilyen terminológiai központ nem biztos, hogy jó, de ha már kitalálták, legalább működjön. EGY.

2 megjegyzés:

avenarius írta...

ez a magyar virtus. erre még nem gondoltál? biztosan az egyik jobb és a másik baloldali. de a magyar tolmácsok + fordítok brüsszelben is szoktak barkácsolni új terminológiát, meg is lettem hívva egyszer ilyen internetes fórumba, de a feliratkozás vhogy nem működött.

- AR - írta...

Óh, dehogynem gondoltam rá. Speciel a pártállás szerinti megoszlás nem merült fel bennem, de ez csak naivitásomat tükrözi.

Pedig néha igazán örülnénk, hogy ha belefutunk egy ilyen problémába az irodában, lenne egy konkrét hely, ahova fordulhatnánk. Ugyanez a kettősség létezik egyébként a nyelvhelyességi kérdések tekintetében is: egyfelől ott az Akadémai, másfelől a MANYSZI (e-nyelv.hu). Utóbbi ingyenes :)