2008. november 13., csütörtök

Mit hol keressünk?

Avagy: használjuk a világháló nyújtotta lehetőségeket, és vegyünk fel néhány hasznos linket könyvjelzőink közé.

Átváltások - "Százhúsz hektáros birtokán gazdálkodott..." - mennyivel jobban hangzik, mint a "300 acre-os birtok", amivel sok magyar olvasó nem is tud mit kezdeni. A legkülönbözőbb (elképzelhető és elképzelhetetlen) mértékegységek átváltásában lehet segítségünkre az OnlineConversion.com, illetve az Infoplease valamivel áttekinthetőbb, a kerekítéshez magyarázatokat is fűző, de kevesebb mértékegységgel operáló aloldala.

Rövidítések - Néha még a(z állítólag) magyar nyelvű rövidítések feloldása is komoly kihívás, hát még az idegen nyelvű szövegben előforduló abbreviatúráké. Ilyen esetekben jól jön egy magyar, német vagy angol nyelvű rövidítésgyűjtemény.


Fájlformátumok - Kaptunk egy referenciafájlt - rosszabb esetben egy fordítandó dokumentumot - a végén három olyan betűvel, amelyeket ilyen sorrendben még nem láttunk egymás mellett. Hogy megtudjuk, milyen programmal nyithatjuk meg az anyagot, nem árt ismernünk a fájl kiterjesztését. Az interneten fellelhető számos gyűjtemény közül a FILExt ismeri talán a legtöbb fájlformátumot, amelyekről némi háttérinformációt is nyújt.

Nincsenek megjegyzések: