2008. április 30., szerda

A jövő szótára?

Az iGoogle widgetjei - ha úgy tetszik, kütyüi - között találtam rá a Thinkmap Visual Thesurus nevű szótárra.

Működési elve a szavak ún. szótári mátrixban való megjelenítésén alapul : az adott szó körül szinonimái, antonimái, illetve számos, hozzá asszociálható, más szófajú szó jelenik meg egy finom rándulásokkal kibontakozó gráfban. (Remélem, matematikus barátném kijavít, ha helytelenül alkalmaznám a kifejezést.) Ez a mátrix tulajdonképpen az agyban lezajló folyamatokat modellezve jeleníti meg a szót, a mátrix egy elemére kattintva pedig a kiválasztott szó kerül a középpontba, és annak mátrixa jelenik meg - az asszociációs lánc határait természetesen a program húzza meg.

A teljes verzió tíz keresés erejéig kipróbálható, a program rendelkezik online és offline változattal is - előbbi előnye természetesen a folyamatos bővülés és a naprakész szóanyag. Az egyes szavak definíciói az oldalsávban jelennek meg, a középpontban álló szó kiejtése is meghallgatható a mellette megjelenő ikonra kattintva.

És hogy ez a szótár tulajdonképpen mire jó? Egyik haszna, hogy megkönnyítheti a szavak kontextusalapú tanulását - aminek fontosságára egyébként elsősorban Lomb Kató hívta fel számos könyvében a figyelmet. Másik előnye, hogy vizualitásra épülő világunkban látványos, igen könnyen követhető módon tárja a felhasználó elé a szavak közötti kapcsolatokat, megkönnyítve ezzel a szótárakkal egyébként nem igazán boldoguló emberek életét is. Ebből a szempontból már csak egy nagy baj van vele: egyelőre csak angol nyelven áll rendelkezésre.

De ki tudja, hátha néhány év múlva már többnyelvű, három dimenzióban mozgó, színes gráfok fogják az embert átvezetni a különböző nyelvek azonos vagy hasonló jelentésű szavainak erdején, a nyelvek megismerésének egy egészen új élményét nyújtva.

[Frissítés] Az oldal legalsó sávjába beágyazam a Visual Thesaurus keresőjét, így közvetlenül erről a weblapról indulva is kipróbálható.

[Frissítés 2.] A kereső átkerült a bal oldalsó sávba.

Nincsenek megjegyzések: